[0-9] - [A] - [B] - [C] - [D] - [E] - [F] - [G] - [H] - [I] - [J] - [K] - [L] - [M] - [N] - [O] - [P] - [Q] - [R] - [S] - [T] - [U] - [V] - [W] - [X] - [Y] - [Z]
Y
Binnen Six Sigma staat de functie Y = F(X) centraal. 'Y' is daarin de afhankelijke variabele (output), waarbij de x'en (x1 ..... xn) staan voor de onafhankelijke variabelen (input). Anders gezegd; de functie geeft een causale relatie weer waarbij 'Y' staat voor het effect en 'X' voor de oorzaak.
Het verband tussen X en Y wordt beschreven in termen van een zgn. transferfunctie: Y=f(X1, X2, ..., Xn)
Zie ook: LSS: Primary en secundary metric
Yamazuki
Een Yamazumi-kaart is een staafdiagram dat de balans in werklasten tussen een aantal operators weergeeft, meestal in een productielijn of werkcel, afgezet tegen de takttijd. Elke staaf is samengesteld uit een aantal kleinere eenheden.
Yield
Indicator voor de 'opbrengst' van een proces; mate waarin een proces in één keer de bedoelde defectvrije uitkomst voortbrengt. De yield is de ratio van het aantal producten dat zonder defect uit een proces(stap) komt en het totale aantal producten die het proces zijn ingegaan.
De First Time Yield (FTY) vertelt hoe goed het proces is in het voortbrengen van defectvrije producten. Als van de 100 geproduceerde goederen er 90 zonder defecten zijn, is de FTY 90%. De First Pass Yield (FPY) houdt ook rekening met herbewerking(en). Als in hetzelfde voorbeeld geldt dat bij 10 producten sprake was van herbewerking, dan is de FPY (90-10)/100 = 80%.
Alias: Throughput Yield,First Time Yield (FTY), First Pass Yield (FPY)
Zie ook: Rolled Throughput Yield (RTY)
Yokoten
Japanse term voor 'overal'. Bij Yokoten staat het delen van kennis centraal. Daarnaast wordt kennis op een standaard manier gedocumenteerd en is deze kennis (overal) makkelijk terug te vinden.
Horizontale invoering, kopiëren en uitbreiden van goede Kaizen-ideëen naar andere gebieden.