• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Bluff Your Way Into... Mindmappen volgens Ronald van de Buld
Mindmappen volgens Ronald van de Buld

mindmap

In het boek Prioritijd! - Overleven in tijden van drukte, stress en information overload beschrijft Ronald van de Buld acht stappen voor het maken van een mindmap:

mindmap ronald buld mindmappen

De voordelen van mindmappen

In de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkelde de Britse psycholoog Tony Buzan na uitgebreid onderzoek naar de werking van de hersenen de mindmaptechniek. Samen met zijn broer Barry schreef Buzan hierover in 1993 The Mindmap Book, het standaardwerk over mindmappen.

Mindmappen is een simpele, breinvriendelijke notatietechniek die perfect aansluit bij de werking van je brein. Daardoor bereik je meer met minder moeite. Je kunt beter en sneller gedachten en informatie opnemen, opstellen, begrijpen, onthouden, verwerken en vertalen naar actie. Dat heeft veel voordelen.

Doordat je met mindmappen minder tekst gebruikt, maakt deze techniek het mogelijk spectaculaire tijdwinst te boeken. Aantekeningen schrijf je niet in lange zinnen, waardoor je beter je aandacht kunt richten, bijvoorbeeld tijdens een interview, presentatie of zakelijk gesprek. Dit levert niet alleen tijdwinst op, maar ook een beter begrip en, minstens zo belangrijk, beter contact. Doordat je direct hoofd- en bijzaken onderscheidt, kun je je richten op belangrijke zaken en op de juiste onderwerpen doorvragen, zodat je tot de kern komt.

Het verwerken van je aantekeningen gaat veel sneller als je deze in een mindmap hebt genoteerd. Je voorkomt dat je slecht geschreven aantekeningen moet ontcijferen, of dat je je aantekeningen niet meer begrijpt als je ze een paar dagen later uitwerkt. Onderzoek wijst uit dat als je aantekeningen maakt in normale, lange zinnen, 90 procent van wat je optekent overbodig is. Dit geldt overigens niet alleen voor tekst,maar voor alle vormen van communicatie: in wat mensen zeggen en schrijven zitten altijd veel overbodige details.  De kern van het betoog is bijvoorbeeld met veel minder woorden weer te geven.

Tijdens het opstellen van een mindmap breng je direct structuur aan. Als je deze aantekeningen later gaat uitschrijven, bijvoorbeeld in de vorm van een verslag of artikel, gaat dit veel sneller en is het resultaat van een hogere kwaliteit. De informatie in een mindmap wordt namelijk in volgorde van belangrijkheid weergegeven, waarbij je werkt vanuit het centrum. Het centrale thema, het onderwerp van de mindmap, zet je in het midden waarna je de associaties daar min of meer vrijelijk omheen zet. Daarbij staat de belangrijkste informatie dichter bij het centrum en bevat de informatie daaromheen (meer naar buiten, gezien vanaf het centrum) details.

Mindmaps zijn ook een perfecte manier om informatie over te brengen omdat je dat niet met een dik pak papier doet, maar met behulp van één overzichtelijke mindmap. (...) Een mindmap helpt je na te denken over de essentie bij het opstellen van je boodschap. Je neemt alleen de sleutelwoorden op. Bovendien maak je in een mindmap direct duidelijk wat de importantie en onderlinge samenhang is van de sleutelwoorden.

Met een mindmap haal je meer rendement uit je informatie: je creëert meer overzicht, legt de informatie sneller vast, onthoudt haar gemakkelijker en communiceert er eenvoudiger over. Een mindmap biedt een totaaloverzicht van de informatie, doordat je structuur en verbanden ziet.

(...)

Hoe maak je een mindmap?

Het maken van een mindmap is simpel; er zijn geen regels, maar wel enkel principes. Als je eenmaal meer mindmaps hebt gemaakt, ontwikkel je op basis van jouw persoonlijke voorkeuren een eigen stijl, waardoor deze techniek nog beter gaat werken.

Dit zijn de principes voor het maken van een mindmap:

  1. Gebruik bij voorkeur een groot vel blanco papier op A3 formaat en leg dit in de breedte (landscape) voor je.

  2. Begin altijd in het midden met het thema, het onderwerp van je mindmap.

  3. Onderwerpen die dichter bij het thema staan, zijn belangrijke dan onderwerpen die meer aan de buitenkant staan.

  4. Breng structuur aan door lijnen vanuit het thema te trekken.

  5. Lijnen zijn bij het middelpunt breder.

  6. Verbind de lijnen vloeiend met elkaar.

  7. Gebruikk per lijn één sleutelwoord, symbool of beeld.

  8. Schrijf duidelijk, in blokletters. Mindmaps zijn namelijk niet alleen om informatie te noteren, maar ook om informatie te delen.

  9. Begin op een vast punt (2 uur) en draai met de klok mee.

  10. Mensen die linkshandig zijn, vinden het prettig om op 11 uur te beginnen en tegen de klok in te werken.

  11. Gebruik beelden, kleuren en symbolen.

  12. Laat je geest de vrije loop (iedere mindmap is goed).

Bron: Prioritijd! - Overleven in tijden van drukte, stress en information overload, Ronald van de Buld

Bewaren

Laatst aangepast op zaterdag, 05 september 2020 20:30  

In the end everything is going to be allright. If it is not allright. It's not the end.  

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 148 gasten online
Artikelen

lean proces implementation discovery john shook

Banner
Banner

creatief oplossingsgericht werken stefanie couwenberg

Creatief & oplossingsgericht werken
Jouw toolbox voor meer uitdaging en werkplezier
Stefanie Couwenberg

Bij Bol.com | Managementboek

Lean boekentips

Banner