Ter afsluiting van de vakantie van mijn drie dochters zoek ik naar de best practice voor de lekkerste pannenkoeken.
Tot-nu-toe gebruikte ik het recept uit het Haagse kookboek:
Eierpannekoekjes (pannekoekjes zonder gist; 10-15 stuks)
-
200 g bloem
-
1 of 2 eieren
-
1/2 l melk
-
4 g zout
-
50 g boter
De bloem met 1 ei en 1,5 dl melk of met 2 eieren en 1 dl melk en zout tot een glad beslag roeren. Het beslag met de rest van de melk al roerende verdunnen. Een stukje boter in de flensjespan heet laten worden, zoveel beslag in de pan gieten dat de bodem met een flink laagje is bedekt en de pannekoekjes vlug bruin bakken. Ze keren als de onderkant bruin en de bovenkant droog is. Dan de tweede kant bakken.
Het recept resulteert in prima pannenkoeken, maar volgens mij moet het beter kunnen. Hieronder mijn poging uit een aantal bij elkaar gegoogelde recepten en tips, hét ultiem pannenkoeken-recept samen te stellen.
Allereerst een wetenswaardigheid als voorafje: het verschil tussen meel en bloem. Meel is een tot poeder gemalen graansoort of een ander zetmeel-rijk product, zoals boekweit. Het verschil tussen meel en bloem is dat bloem uitgezeefd meel is. Bloem wordt gemaakt van uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel. Alle overige vezeltjes worden er na het malen uitgezeefd, waardoor er een wit graanpoeder overblijft. In meel zijn dus de tarwezemelen en tarwekiemen nog aanwezig, terwijl deze in bloem eruit gezeefd zijn. Bij tarwemeel zijn de zemelen en kiemen (buitenkant korrel) er gedeeltelijk zijn uitgezeefd. De kleur is daardoor heel lichtbruin. Bij volkorenmeel is de gehele tarwekorrel vermalen. De kleur van 'volkorenmeel' is daardoor lichtbruin. Doordat het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel zich in de buitenste laag van de korrel bevindt, is volkorenmeel het meest rijk aan vitamines, mineralen en voedingsvezels. Zelfrijzend bakmeel is bloem met bakmeel toegevoegd.
Recept-technisch heb ik tot-nog-toe het volgende gevonden:
Ingrediënten
-
200 gram tarwebloem
-
100 gram boekweitmeel
-
1 koffielepel bakpoeder
-
4 eieren, scheid de eieren (het eigeel gaat door het beslag, het eiwit moet eerst worden stijg geklopt)
-
6 dl volle melk
-
1 scheut water, spa rood of bier (geeft gaatjes tijdens bakken en daardoor snellere garing van de pannenkoek)
-
1 snufje zout
-
1 zakje vanillesuiker (voor het vleugje zoet)
-
1 scheutje zonnebloemolie
Bereidingswijze
(01) Doe het meel en de bakpoeder in de beslagkom
(02) Maak een kuiltje in het midden en doe daar de eierdooiers in
(03) Voeg de helft toe melk toe
(04) Meng met de garder het beslag vanuit het midden tot een glad beslag.
(05) Meng de rest van de melk door het beslag.
(06) Voeg de vanillesuiker en het zout toe
(07) Doe een scheutje olie bij het beslag
(08) Beslag 15 minuten laten rusten, liefst in de koelkast
(09) Klop vlak voor het bakken de eiwitten stijf en spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het beslag
Ook de Keuringsdienst van Waarde, ging op zoek naar het geheim van een goede pannenkoek. Bekijk hier de uitzending.
Reacties
Het gezin was er erg blij mee!