Volgens Christopher Witt zegt een verwarde geest altijd nee en moet een toespraak dus in ieder geval duidelijk zijn. "Als je de medewerking van je luisteraars wilt, als je wilt dat ze ja zeggen tegen jouw idee, initiatief of plan, dan moet je duidelijk zijn over wat je van hen verlangt en waarom het hun aangaat. Duidelijkheid zal niet altijd de harten en geesten van de mensen winnen. In feite is er een kans dat hun verzet misschien verhardt. Maar door onduidelijk te zijn zorg je er zeker voor dat ze zich tegen je plan blijven verzetten. Door mensen in de war te brengen sluiten ze zich af."
Witt adviseert om als je publiek vaak in verwarring is, jezelf de volgende vragen te stellen:
-
Ben je zelf verward? Neem de tijd om te overdenken wat je gaat zeggen en bepaal je doel, hoofdpunten en ondersteunend bewijs.
-
Ben je te ambitieus? Als je probeert om zo veel mogelijk in zo min mogelijk tijd voor elkaar te krijgen dan eindigt het vaak in een verwarrende knoeiboel. Beperk jezelf tot één doel en één Groot Idee per toespraak.
-
Ben je bang? Veel sprekers zijn bang dat ze afgewezen worden als ze duidelijk en onomwonden vertellen wat ze bedoelen en wat ze willen. Maar leiders moeten eerder een krachtig standpunt innemen en uit de hoogte doen dan zich verstoppen achter een brij van onbegrepen woorden.
-
Gebruik je PowerPoint? Powerpoint stelt je in staat (en moedigt je zelfs aan) om een opeenvolging van slides te maken zonder dat ze op een georganiseerde, logische of overtuigende manier met elkaar verbonden zijn. Je krijgt er ook de neiging door om te veel informatie te presenteren.
-
Probeer je indruk te maken? Veel sprekers die een technische of wetenschappelijke achtergrond hebben schijnen te denken dat het slecht is om duidelijk te zijn. Mensen in verwarring brengen is bijna een soort onderscheiding geworden: 'Ik moet wel slim zijn, want je begreep geen woord van wat ik zei.'
Bron: Echte leiders gebruiken geen Powerpoint, Christopher Witt