• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Persoonlijke effectiviteit Commitment volgens Gyuri Vergouw
Commitment volgens Gyuri Vergouw

commitment inzet

In het boek Commitment - de belofte van betrokkenheid en bevlogenheid in organisaties beschrijft Gyuri Vergouw wat hij verstaat onder 'commitment':

commitment gyuri vergouw

Speurtocht naar commitment

Bij veel gebruikte, maar abstracte begrippen als commitment loert het gevaar dat uiteindelijk een hol containerbegrip ontstaat dat hierdoor een groot deel van zijn kracht verliest. Daarnaast ontstaat het probleem dat iedereen iets anders bedoelt in het dagelijks gebruik. Een echt synoniem voor commitment ontbreekt eigenlijk in de Nederlands taal.

(...)

Het woord commitment stamt oorspronkelijk uit het Latijn, waar committere zoveel betekent als 'toevertrouwen'. Een speurtocht langs woordenboeken en websites leverde weer een ander beeld op. Ik heb getracht het beste van al deze begrippen en duidingen te vatten in de onderstaande definitie.

Commitment is:

De vastlegging van beloften, waarbij betrokkenen zich op een bepaald moment bereid verklaren en verbinden om concreet gedrag op een ander moment te vertonen. Men heeft hierbij sterke betrokkenheid, emotioneel, moreel en/of intellectueel, bij de eindresultaten en kiest hier bewust en zelfstandig voor. De belofte is vrijwillig, niet vrijblijvend.

Ik vind zo'n definitie belangrijk. Het zet zaken een beetje op scherp. Anders blijft het allemaal bij goedbedoelde intenties en ontstaan er geen concrete acties. Wollig taalgebruik ligt namelijk altijd op de loer terwijl we het in essentie toch zo goed bedoelen.

Bron: Commitment - de belofte van betrokkenheid en bevlogenheid in organisaties, Gyuri Vergouw

Laatst aangepast op vrijdag, 26 juli 2019 10:03  

 

The first problem for all of us, men and women, is not to learn, but to unlearn.

Gloria Steinem

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 54 gasten online
Artikelen

secret success consistency of purpose

Banner
Banner

creatief oplossingsgericht werken stefanie couwenberg

Creatief & oplossingsgericht werken
Jouw toolbox voor meer uitdaging en werkplezier
Stefanie Couwenberg

Bij Bol.com | Managementboek

Lean boekentips

Banner