• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lifehacking Focus volgens David Allen (werken 'uit de hoogte')
Focus volgens David Allen (werken 'uit de hoogte')

aandachtshorizonnen focus horizon david allen gtd


Volgens David Allen zijn er 6 niveaus ('horizonnen') waarop je actief bent, van de startbaan of aarde ('grond') tot 50.000 voet hoogte. Deze horizonnen helpen bij het bepalen of je de dingen doet die het allerbelangrijkste zijn in je leven: van beneden naar boven beoordeel je of de dingen van een bepaald niveau kunt verbinden met het niveau erboven.

  1. Grondniveau (agenda en acties): de 'startbaan' is op aarde, aan de grond en gaat om het dagelijks niveau van werken in de vorm van tastbare, korte acties. Je agenda en de (Eerstvolgende) Acties lijst helpen je in kaart te brengen wat vandaag en de komende dagen speelt. Reflecteren op dit niveau doe je tijdens je Wekelijks Onderhoud en zo vaak als nodig is als je behoefte hebt aan overzicht..

  2. Horizon 1: (projecten). Projecten zijn de resultaten die je wilt bereiken die meer dan één actie vragen en die binnen een jaar afgerond kunnen zijn. Een project bevindt zich op 10.000 voet en komt daarmee al enigszins los van de grond. De 1e horizon geeft je een blik over de week naar weken, maanden en maximaal een jaar. Reflecteren op dit niveau doe je tijdens je Wekelijks Onderhoud en zo vaak als nodig is als je behoefte hebt aan overzicht..

  3. Horizon 2 (rollen en verantwoordelijkheden): op 20.000 voet bevinden zich de drie tot vijf rollen en/of verantwoordelijkheden die je in je leven hebt in je werk en privé. Doorgaans veranderen je rollen en verantwoordelijkheidsgebieden niet zomaar en geeft deze horizon je een blik op één tot enkele jaren. Reflecteren hierop doe je per kwartaal of half jaar..

  4. Horizon 3 (doelen): op 30.000 voet bevinden zich de zaken die je over meerdere jaren wilt realiseren op elk terrein dat voor jou van belang is. Welke grote doelen heb je voor ogen om met één tot drie jaar te realiseren? Reflecteren hierop doe je 1 à 2 keer per jaar.

  5. Horizon 4 (visie): op 40.000 voet bevindt zich de visie die gaat over wie je wilt zijn, de lange termijn kijk op waar je wilt staan, het toekomstbeeld dat jou inspireert en drijft. Reflecteren hierop doe je 1 keer per jaar.

  6. Horizon 5 (waarden en levensdoel): op 50.000 voet gaat het om zingeving: wie wil je zijn? Wat is de uiteindelijke bedoeling van wat je doet en de maatstaven voor het succes daarvan. Reflecteren hierop doe je 1 keer per jaar.

Arjan Broere vat de samenhang tussen de horizonnen als volgt samen:

aandachtshorizonnen focus horizon david allen gtd

Met de horizons of focus heeft David Allen het afdalen van grote hoogte, 50.000 voet, tot de landingsbaan als parallel voor het vaststellen van doelen op principe-niveau tot aan het dagelijks stellen van praktische doelen. Per hoogte op 10.000 voet daal je af naar een praktischer niveau. De kunst van de hoogten is te zorgen voor een verband tussen de niveaus.

Bronnen:

 

Laatst aangepast op maandag, 20 augustus 2018 20:04  

It does not matter how slowly you go as long as you do not stop.

Confucius

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 89 gasten online
Artikelen

klantgericht volgens don peppers martha rogers lean klant

Banner
Banner

leren werk liever performanceverbetering leontine bibo karin derksen

Leren? Ik werk liever!
Werkboek voor performanceverbetering in organisaties
Leontine Bibo, Karin Derksen, Sjors van der Heide

Bij Bol.com | Managementboek

Lean boekentips

Banner