• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma Belangrijke begrippen Lean Six Sigma - IDEF0-techniek
Belangrijke begrippen Lean Six Sigma - IDEF0-techniek

woordenboek lean six sigma lss

IDEF0-techniek


Definitie

'IDEF0' is afkorting van Integration DEFinition for Function, IDEF

Integrade DEFinition Methods; set van modelleringstechnieken gericht op het ontwikkelen van informatiesystemen. De bekendste zijn IDEF0 (procesontwerp) en IDEF1 (datamodellering).

Alias:

 

primair proces

IDEF0 (Integration DEFinition for Function) is een methode om een diagram te maken van een bewerkingsproces of bedrijfsproces. Bij IDEF0 stelt een rechthoek een processtap voor. Deze processtap heeft één of meerdere ingangen en uitgangen, deze worden met pijlen weergegeven.

De uitgang van een processtap ontstaat door een bewerking van de ingang. Hierbij wordt niet op de werking van de processtap ingegaan maar alleen op de functie die de stap vervult. Deze benadering van de werkelijkheid wordt een functioneel model genoemd.

De kant waarmee een pijl met de rechthoek is verbonden heeft in IDEF0 een betekenis. De linkerkant is voor de ingang en de rechterkant voor de uitgang. De bovenkant is voor besturing van de processtap. De onderkant is voor ingaande bewerkingsdetails (het mechanisme van de functie) of voor uitgaande verwijzingen naar andere processtappen die de bewerkingsdetails bevatten.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/IDEF0

primair proces

IDEF0-techniek (Integration DEFinition for Function)

IDEF0 is in 1993 gepubliceerd door de FIPS (Federal Information Processing Standards), http://www.itl.nist.gov/fipspubs/iedf02.doc

Outputpijlen

Berichten waarmee informatie wordt overgedragen over resultaten en beslissingen van het betreffende proces(onderdeel)

Controlepijlen

Berichten die het proces sturen en vaak ook initiëren. Op basis van de inhoud van een dergelijk bericht is de output van het proces(onderdeel) te beoordelen.

Inputpijlen

Pijlen die de berichten voorstellen waarvan het belangrijk is om er gedurende de uitvoering van het proces kennis van te nemen. Inputpijlen gaan over berichten die als gevolg van het uitvoering van het proces veranderd kunnen worden.

Bron: Het procesmanagement modellenboek - panklare voorbeelden voor de procesmanager, Renco Bakker, Rienke Labeur & Willem Spronk

 

 Laatst aangepast op maandag, 28 september 2020 13:00  

Whether individuals or organizations, we follow those who lead not because we have to, but because we want to. We follow those who lead, not for them but for ourselves.

Simon Sinek

 

 

 

 

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 101 gasten online
Artikelen

systeemdenken deming system management handicapped

Banner
Banner

Je werkt anders dan je denkt naomi ellemers

Je werkt anders dan je denkt
Heb je zelf de touwtjes in handen?
Naomi Ellemers, Dick de Gilder

Bij Managementboek.nl | Bol.com

Lean boekentips

Banner