Activiteitendiagram
Definitie
Diagram voor het - in de vorm van een stroomschema - visualiseren van het verloop van én het verband tussen activiteiten binnen een bepaald systeem.
Alias:
Zie ook:
Activity Diagram
The activity diagram is one of the use case realization diagrams defined in the Unified Modelling Language (UML). Originally designed to elaborate on a single use case, the activity diagram has been adopted for more general process modelling purposes, including business process modelling. While similar in appearance to a flowchart, the activity diagram typically employs swimlanes to show responsibilities, synchronization bars to show parallel processing, and multiple exit decision points.
Bron: A Guide to Business Analysis Body of Knowledge (Babok), IIBY
Activiteitendiagram
Een activiteitendiagram (Engels: activity diagram) of activiteitenschema is een diagram dat het verband weergeeft tussen verschillende activiteiten of bewerkingen meestal van een proces binnen een bedrijf.
Dit is meestal het primaire proces, maar het kan ook een ondersteunend proces zijn. Het activiteitendiagram is ook de benaming van een van de standaardmodellen van de Unified Modeling Language.
Een activiteitendiagram is een van de methoden en technieken in de informatica om stapsgewijze bedrijfsprocessen in een diagram weer te geven, als onderdeel van een systeemanalyse. In het algemeen kunnen de activiteiten van een proces worden opgedeeld in:
- Producten: de goederen en diensten van een bedrijf
- Bewerkingen: activiteiten verricht aan de goederen en diensten
- Beslissingen: beoordelingen over het verdere verloop van de activiteiten
In een activiteitendiagram worden de activiteiten van het bedrijfsproces of de werkstroom zelf weergegeven, met de gebeurtenissen waardoor een object in een bepaalde toestand geraakt. Oorzaak en gevolg zijn in het activiteitendiagram niet altijd te scheiden. Wel is weer te geven dat activiteiten parallel of naast elkaar en serieel of achter elkaar verlopen. Zo'n activiteitenschema wordt gebruikt om het productieproces in kaart te brengen en om te analyseren of de processen eenvoudiger georganiseerd kunnen worden.
Een stroomdiagram.
Naast dit activiteitendiagram onderscheidt men het stroomdiagram, beide van een gelijksoortige vorm. Het stroomdiagram is meer een schematische voorstelling van een proces, waarbij naast de bewerkingen ook de beslissingen worden weergegeven. Ze worden over het algemeen gebruikt voor de visualisatie van de logica van een bedrijfsproces of de operationele werkstroom en de gebeurtenissen, die door beslissen en verdere actie worden bepaald. In een stroomdiagram leidt elke actie tot een nieuwe actie. Het onderscheid tussen activiteitendiagram en stroomdiagram is overigens niet altijd eenduidig.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Activiteitendiagram
Activiteitendiagram
Dit diagram toont een stapsgewijs proces met een duidelijk begin en einde. Het gaat om een set activiteiten die moeten worden uitgevoerd om een doel te bereiken. Het diagram laat dien hoe elke activiteit leidt tot de volgende activiteit en hoe alle activiteiten zijn verbonden. Deze diagrammen zijn niet alleen geschikt voor softwareontwikkeling, maar voor vrijwel elke bedrijfsomgeving. Ze worden ook wel bedrijfsproceskaart of bedrijfsprocesmodel genoemd.
Activiteitendiagram(schema)
Een van de methoden en technieken in de informatica om de verschillende activiteiten van een bedrijfsproces in een diagram weer te geven. De activiteiten van een bedrijfsproces kunnen worden opgedeeld in 3 delen: (Eppink & Bossink, 2004)
- Producten: de goederen en diensten van een bedrijf
- Bewerkingen: activiteiten verricht aan de goederen en diensten
- Beslissingen: beoordelingen over het verdere verloop van de activiteiten
In een activiteitendiagram worden de activiteiten van het bedrijfsproces of de werkstroom zelf weergegeven. De activiteiten worden gekoppeld aan een gebeurtenis waardoor een object in een bepaalde toestand geraakt, die dan op zich gebruikt wordt om een werkstroom in kaart te brengen. Deze in kaart gebrachte werkstroom kan dan geanalyseerd worden en er kunnen verbeteringen aangebrachtworden waardoor de werkstroom geoptimaliseerd wordt.
Bron: https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/001/459/318/RUG01-001459318_2011_0001_AC.pdf