Populatie
Een populatie is het geheel van elementen met een gemeenschappelijke waarneembare eigenschap waarin men geïnteresseerd is. De conclusies van het statistische onderzoek hebben hierop betrekking. Bij ieder onderzoek moet de populatie omschreven worden. Die omschrijving is zodanig dat van ieder object ondubbelzinnig kan worden vastgesteld of het een element is van de populatie.
(...)
Een populatie kan bestaan uit personen of dingen, maar ook uit gebeurtenissen: alle huwelijken die in 1984 in Nederland gesloten zijn; de ongelukken die het afgelopen jaar in Nederland plaatsvonden. ...
Aan de elementen van een populatie kunnen waarnemingen worden verricht. Het waarnemen bestaat uit het vaststellen of meten van een eigenschap van die elementen. ...
Bij het doen van onderzoek is men geïnteresseerd in de eigenschappen van (de elementen van) een populatie. Daarom worden die eigenschappen zelf, wel aangeduid als 'de populatie'. Men spreekt dan bijvoorbeeld over de populatie van IQ-scores, of de populatie van misdaadcijfers van grote steden.
Een bijzondere populatie, vormen de uitslagen van een kansexperiment. Bij het gooien van een munt zijn de mogelijke uitslagen kruis of munt. Iedere worp met de munt kunnen we beschouwen als één element van de populatie. De (oneindige!) populatie bestaat dan uit alle mogelijke worpen met die munt. In de kansrekening wordt dit meestal aangeduid met de term universum of ook wel: de uitslagenruimte van het kansexperiment.
Bron: