In het boek Leidinggeven aan Lean transformatie - Leading with Lean beschrijft Philip Holt Kaizen en Kaikaku als complementaire benaderingen binnen de Lean transformatie:
Het woord Kaizen is deel van het vocabulaire van de meeste mensen in moderne business. Ik verwacht zeker dat ook de lezers van dit boek goed bekend zijn met de betekenis ervan - letterlijk een 'verandering ten goede' of 'verbetering' - en met de Kaizen cultuur van ondernemingen die een grote meerderheid van organisaties probeert na te bootsen.
Een nauw daarmee verwante term in het Japanse Lean lexicon is Kaikaku, wat letterlijk vertaald 'radicale verandering' betekent. Dit betreft het deel van de verbeteringen waarbij veranderingen in de business worden aangebracht die met de kleinere incrementele stappen van Kaizen niet bereikt zouden kunnen worden.
Kaizen is niet beter dan Kaikaku of omgekeerd. Beide zijn nodig voor een succesvolle transformatie, het opbouwen van een Kaizen cultuur waarbij ieder lid van onze organisatie elke dag duurzame verbeteringen doorvoert (Kaizen), terwijl uiterst effectieve projectteam en Kaizen eventteams radicale verbeteringen creëren op minder frequente maar nog altijd regelmatige basis (Kaikaku).
Deze complementaire benaderingen zijn absoluut essentieel als we onze ondernemingsdoelen willen halen, en moeten worden omarmd in de Lean transformatie.
Bron: Leidinggeven aan Lean transformatie - Leading with Lean, Philip Holt