• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma DMAIC volgens Craig Gygi, Neil DeCarlo & Bruce Williams
DMAIC volgens Craig Gygi, Neil DeCarlo & Bruce Williams

dmaic define measure analyze improve control

Craig Gygi, Neil DeCarlo en Bruce Williams beschrijven in hun boek Six Sigma voor Dummies de gestandaardiseerde, systematische DMAIC-methode die binnen (Lean) Six Sigma wordt toegepast voor het realiseren van 'doorbraakverbeteringen':

voice customer ctq critical to

Elk Six Sigma-project volgt een gestandaardiseerde en systematische methode die bekend staat als DMAIC (Define-Measure-Analyze-Improve-Control); definiëren, meten, analyseren, verbeteren en beheersen), een geformaliseerd stappenplan voor het oplossen van problemen. Met het DMAIC-stappenplan kun je elk type proces in elke organisatie verbeteren door de efficiency en effectiviteit te verbeteren.

  1. Define: bepaal het probleem en het gewenste resultaat voor het project. Schrijf de probleemstelling en de doelstelling, stel prioriteiten en lanceer het project.

  2. Measure: bepaal de huidige procesprestatie en de mogelijke prestatie van het proces of het systeem dat je verbetert. Begrijp het proces, valideer de juistheid van data en bepaal de procesprestatie.

  3. Analyze: gebruik data en tools om de relaties tussen oorzaak en gevolg in het proces of systeem te begrijpen. Stel de relatie vast van Y=f(X) en zoek de mogelijke oorzaken.

  4. Improve: ontwikkel de veranderingen die leiden tot een gevalideerde verbetering in het proces of systeem. Bepaal, valideer en implementeer de oplossingen om de doelstelling te realiseren.

  5. Control: maak plannen en procedures die zorgen dat de verbeteringen behouden blijven. Implementeer procesbeheersingsmethoden en controleer de uiteindelijke performance om de resultaten te behouden.

DMAIC wordt toegepast door zeer goed getrainde projectleiders die verbeterprojecten uitvoeren met financiële targets als doel. In DMAIC worden bedrijfsprocessen verbeterd volgens een gestructureerde methode met vaste stappen of review tollgates (evaluatiemomenten aan het einde van elke fase). Nadat je alle stappen hebt doorgewerkt, en pas nadat je hebt aangetoond dat het DMAIC-project een doorbraakvoordeel oplevert, kun je zeggen dat je een Six Sigma-project hebt afgerond.

Bron: Six Sigma voor Dummies, Craig Gygi, Neil DeCarlo en Bruce Williams

Laatst aangepast op dinsdag, 24 oktober 2017 07:05  

It is not that I'm so smart. But I stay with the questions much longer.

Albert Einstein

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 82 gasten online
Artikelen

manage the cause not the result william edwards deming

Banner
Banner

faalkracht michel taal stappen laf lef

Faalkracht
in drie stappen van laf naar lef
Michel Taal

Bij Bol.com | Managementboek

Lean boekentips

Banner