• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma Stuksgewijze productie volgens John Morgan & Martin Brenig-Jones
Stuksgewijze productie volgens John Morgan & Martin Brenig-Jones

stuksgewijze stroom batch lean

lean john morgan martin brenig-jones

Stuksgewijze stroom betekent dat elke persoon binnen de organisatie een handeling verricht en een snelle kwaliteitscontrole uitvoert alvorens de output aan de volgende persoon door te geven. Als er een fout wordt opgemerkt, komt jidoka in actie. Dus wordt het proces stopgezet en wordt er direct actie ondernomen om te situatie te corrigeren en worden er maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

(...)

Stuksgewijze stroom vormt een echte verandering in de manier van denken, omdat je de productie in partijen (batches) achter je laat. ...

Traditioneel gezien werden er grote batches van afzonderlijke dozen of voorwerpen geproduceerd bij iedere stap van het proces en werden ze alleen doorgegeven via het proces als een hele batch klaar was. Vertragingen worden groter als de partijen door de hele organisatie zwerven, zowel in termen van transporttijd als de tijd dat ze moeten wachten in het interne post- of transportsysteem. Het grootste deel van de tijd staat een partij te wachten totdat deze verder verwerkt wordt. In een productiebedrijf wordt het wachten als net zo kostbaar ervaren als overmatige voorraden.

Bij het verwerken van batches kunnen fouten niet snel opgemerkt noch snel verholpen worden. Als zich fouten voordoen, komen ze in grote getale voor waardoor het vinden van de oorzaak verder vertraagd wordt. Bij de stuksgewijze stroom wordt de fout direct opgemerkt. Als het spoor nog warm is, kun je snel de oorzaakanalyse aan de slag en voorkom je dat de fout zich in het hele proces voordoet.

Bron: Lean Six Sigma voor dummies, John Morgan & Martin Brenig-Jones

Tags:
Laatst aangepast op donderdag, 07 december 2017 19:07  

Het kan dat een mens te veel heeft. Een man met één horloge weet hoe laat het is; een man met twee horloges weet het nooit helemaal zeker.

Lee Segall

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 61 gasten online
Artikelen

without standards improvement taiichi ohno

Banner
Banner

doen wat werkt oplossingsgericht werken coachen managen coert visser

Doen wat werkt
Oplossingsgericht werken, coachen en managen
Coert Visser

Bij Bol.com | Managementboek

Lean boekentips

Banner