• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma 5S volgens Roy Dekker
5S volgens Roy Dekker

5s seiri seiton seiso seketsu shitsuke

In zijn Prezi-presentatie beschrijft Roy Dekker het Lean-instrument van 5S als volgt:

  1. Sorteren (Seiri): onderscheid maken tussen wat noodzakelijk is en dat wat overbodig is; het onnodige moet verdwijnen.

  2. Schikken (Seiton): de gereedschappen krijgen een vaste plek; de werkplek wordt zodanig ingericht dat iedereen alles snel en gemakkelijk kan vinden.

  3. Schoonmaken (Seiso): het reinigen van bedrijfsruimten, materiaal en gereedschappen; het voorkomen van verontreiniging door het elimineren van oorzaken van storingen en incidenten; het vastleggen van afspraken,  methodes, standaarden en verantwoordelijkheden.

  4. Standaardiseren (Seiketsu): zorgen voor continuiteit van de 1e drie stappen door het vastleggen van methodes en standaarden, bepalen van verantwoordelijkheden en het opstellen van regels en normen.

  5. Systematiseren (Shitsuke): het borgen van de eerste vier stappen; zorgen voor het vasthouden van het gewenste gedrag door het uitvoeren van metingen, bijhouden van controlelijsten en het uitvoeren van audits.

Bron:  5S, (Prezi-presentatie, 22-05-2015) Roy Dekker

Laatst aangepast op dinsdag, 04 januari 2022 11:30  

If language is not correct, then what is said is not what is meant; if what is said is not what is meant, then what must be done remains undone; if this remains undone, morals and art will deteriorate; if justice goes astray, the people will stand about in helpless confusion. Hence there must be no arbitrariness in what is said. This matters above everything.

Confucius

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 328 gasten online
Artikelen

versneld verspillen stephen parry lean waste

Banner
Banner

Uitverkocht! Jim Stolze

Uitverkocht!
Welkom in de aandachtseconomie
Jim Stolze

Managementboek.nl | Bol.com

Lean boekentips

Banner