Brainstormen is een techniek die in groepsverband creatief denken stimuleert om daardoor in korte tijd ideeën te verzamelen.
Brainstorming leidt door ongeremd ideeën spuien, waarbij deelnemers op elkaars inbreng kunnen voortborduren, tot een oogst van mogelijke oplossingen voor een probleem. Pas na de brainstormsessie worden de ideeën beoordeeld op relevantie en haalbaarheid.
De kunst van het brainstormen is vooral het eigen oordeel voorlopig uit te stellen. Ga niet in op de (on)haalbaarheid van een idee, maar zie het als een bijdrage om te komen tot een nog langere lijst met suggesties waaruit een mooi idee kan groeien.
Accepteer ieder idee en bouw daarop voort of laat het werken als een associatie voor een volgend idee. Eigenlijk begint een brainstorm pas echt daar waar mensen de ideeën die ze toch al hadden, hebben gespuid. Daarvoor moet het klimaat wel veilig zijn. Hoe onveiliger het klimaat in een groep, des te meer zullen mensen hun gedachten eerst selecteren op 'goedheid'. Op zo'n moment kan de brainstorm stroever verlopen. Men durft dan niet meer met afwijkende ideeën te komen. Het gevaar is vaak dat ideeën worden beoordeeld als oplossing.
Zie ook:
- Brainstormen volgens Schouten & Nelissen
- 3 redenen waarom brainstormen niet werkt
- Brainstormen volgens Dilbert
- Belangrijkste begrippen Lean Six Sigma / B / brainstormen
Bron:
- Beweging in je brein - Zestig werkvormen voor inspirerende trainingen, workshops en presentaties, Monique Hampsink, Nanette Hagedoorn
- 111 instrumenten voor kwaliteitsverbetering - Ingedeeld volgens de Six Sigma-verbetercyclus, Arend Oosterhoorn