• Vergroot lettergrootte
  • Standaard lettergrootte
  • Verklein lettergrootte
Home Lean Six Sigma OCAP volgens Leo Monhemius
OCAP volgens Leo Monhemius

ocap ooc spc

In 1988 importeerde Leo Monhemius samen met twee collega's bij Philips het concept OCAP uit de Verenigde Staten. Leo beschrijft de geschiedenis en betekenis van OCAP als volgt:

ocap leo monhemius ooc

Statistical Process Control (SPC) is meer dan het toepassen van regelkaarten. Het belangrijkste is dat de oorzaak van de procesverstoring zo snel mogelijk wordt weggenomen.

Het begrip "Out of Control Action Plan" (OCAP) is ontwikkeld door Tom Bassett 3rd in de Philips IC fabriek te Orem, USA. Tom was daar aangesteld na het ontslag van drie fulltime statistici. Deze waren ontslagen omdat het bedrijf faalde voor een audit. Men faalde op foutieve toepassing van statistische technieken en raakte een grote defensieorder kwijt. De opdracht van Tom Bassett was om de doorlooptijd te reduceren. Hij liep al snel aan tegen onbeheerste procesvoering. Producten, die aan het einde van het productieproces worden afgekeurd, waren de grootste oorzaak van te laat leveren. SPC werd bottom-up ingevoerd. Maar de reactie op de regelkaart gaf problemen omdat steeds de chef actie moest nemen, de werknemer bleef buiten spel.

Vanuit zijn achtergrond als marinier stelde Tom Bassett vast, dat je niet moet gaan vergaderen, wanneer je onder vijandelijk vuur ligt. Het plan moet dan klaar zijn, beter een fout maken dan niets te doen. Eerst zou het plan "Statistical Weapon Attack Plan" moeten heten. Maar dankzij een religieuze baas (Orem ligt in Utah) en de negatieve assiociatie met defensieprogramma's werd de naam OCAP gekozen. Dit was een doorbraak. Men was wèl gewend de normale bedrijfsvoering vast te leggen. Maar niet om de reactie op bijzondere gebeurtenissen te formaliseren. Door dit te doen wordt de analyse van bijzondere gebeurtenissen mogelijk. Tevens wordt de verantwoordelijkheid voor procesbeheersing op de werkvloer verankerd. Het was dus een doorbraak voor de productieorganisatie en voor de verantwoordelijke ingenieurs. De Ingenieurs keurden vroeger de procescorrecties goed. Nu moesten de ingenieurs het OCAP goedkeuren. Het OCAP is te vergelijken met een rampenplan op kleine schaal.

 

Bron: Out of Control Action Plan (OCAP), Leo Monhemius

 

 

Laatst aangepast op vrijdag, 22 december 2017 20:55  

Efficiency is doing things right. Effectiveness is doing the right things. Success is doing the right things, right, right now.

Nisandeh Neta

Banner

Archief

Lean boeken top 5

(maart 2016)
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

We hebben 111 gasten online
Artikelen

standaard werk taiichi ohno standard operations lean

Banner
Banner

 opdrachtgever gezocht Van os Van den Brink

Opdrachtgever gezocht
Acquireren als onderdeel van je werk
Jan Willem van den Brink, Maarten van Os

Bij Managementboek

Lean boekentips

Banner