De belangrijkste functie van een grafiek is dat deze een overzichtelijke weergave van je kenmerk vormt. (...) Is een kenmerk van interval- of ratio-meetniveau, dan kan de weergave plaatsvinden met behulp van een histogram. Een histogram wordt vaak gebruikt om de vorm van een verdeling te bekijken. Het is eigenlijk een stafdiagram voor continue variabelen. Door het continue karakter van de variabelen worden de staven in een histogram 'aan elkaar' getekend. De grenzen van de categorieën sluiten op elkaar aan. Zo zul je vaak zien dat een kenmerk een bepaalde top in het midden heeft en uitlopers naar beide zijkanten. Een dergelijke verdeling wordt ook wel 'klokvorm' of Gauss-kromme' genoemd en heeft speciale eigenschappen.
Een histogram verdeelt de waarden van een variabele in intervallen. In het histogram kun je het aantal (of percentage) waarnemingen aflezen dat in elk interval terechtkomt. Meestal kiest men intervallen van gelijke breedte. Op de horizontale as heb je altijd te maken met een continue variabele en dus met een schaalverdeling.
Een staafdiagram lijkt op een histogram, maar er zijn toch wel een paar verschillen. Bij een staafdiagram vergelijkt men alleen de hoogte van de verschillende staafjes. De horizontale as hoeft geen schaalverdeling te hebben, maar kan ook bestaan uit losse objecten. Denk bijvoorbeeld aan kleuren of verschillende automerken.
Omdat elk staafje in een staafdiagram een ander object voorstelt worden de staafjes vaak (maar niet altijd!) getekend met ruimte tussen de staafjes.
In een histogram worden data uit een bepaald proces grafisch in een frequentieverdeling uitgezet in de vorm van een staafdiagram. Op de horizontale as wordt de omvang van ene bepaald verschijnsel uit het proces weergeven en op de verticale as de frequentie van dit verschijnsel. Een histogram kan worden gebruikt om gegeven overzichtelijk weer te geven om zo te achterhalen waar eventuele problemen liggen.
- Histogram en staafdiagram
- Wat is onderzoek? Praktijkboek methoden en technieken voor het hoger onderwijs, Nel Verhoeven
- Kwaliteitsmanagement in beweging - van blauwdruk naar contingenties en dynamiek, Hans van der Bij, Manda Broekhuis & José Gieskes