De parlementaire onderzoekscommissie (Ton Elias, Paul Ulenbelt, Manon Fokke, Hanke Bruins Slot en Paul van Meenen) kwam tot de conclusie dat de rijksoverheid haar ICT-projecten niet onder controle heeft. Om de besturing en beheersing van ICT-projecten op orde te krijgen stelt (lees: orde in de chaos te brengen) stelt de commissie voor een tijdelijke ICT-autoriteit op te richten: Het BIT (Bureau ICT-toetsing) die alle projecten van de rijksoverheid boven de 5 miljoen euro (waarbij de ICT-component een belangrijke rol speelt) voorafgaand aan een aanbesteding te toetsen op 10 zgn. BIT-regels:
-
Stel een zakelijke rechtvaardiging op waar alle belangrijke onderdelen om een besluit gedegen te kunnen nemen in voorkomen.
-
Toon de meerwaarde van het project aan voor de eindgebruiker en de samenleving.
-
Zorg voor draagvlak bij alle betrokken partijen, inclusief de eindgebruikers, en toets op organisatorische, bestuurlijke en technische haalbaarheid.
-
Reorganiseer en standaardiseer eerst de werkprocessen die met ICT worden ondersteund en ga pas daarna automatiseren.
-
Breng de technische, organisatorische en bestuurlijke risico's en risicomaatregelen in kaart en elimineer «doormodderen» op voorhand.
-
Zorg ervoor dat de verantwoordelijkheid voor het budget én de opdracht bij één persoon liggen.
-
Faseer de ontwikkeling van het ICT-project zo efficiënt mogelijk en probeer daarbij per fase direct bruikbare producten op te leveren.
-
Sluit aan op de standaarden bij de rijksoverheid en toon de technische haalbaarheid aan.
-
Toon aan hoe er van het begin tot het einde van een project voor gezorgd wordt dat kritiek en tegengeluiden mogelijk zijn en ter harte genomen worden. Openheid en transparantie zijn hierbij het uitgangspunt.
-
Neem een heldere aanbestedingsstrategie op in de zakelijke rechtvaardiging.
Ergo: het venijn zit in de start! Zelfs bij ICT-projecten van de rijksoverheid lijkt bezinnen voor het beginnen dé beste insteek. Misschien iets voor een tegeltje....
Zie ook: 8 gouden regels bij IT-investeringen: Raines Rules
Bron: Eindrapport Parlementair onderzoek naar ICT-projecten bij de overheid