Witte wijn: frisheid en fruitigheid
Van witte wijnen verwachten we in de eerste plaats dat ze fris zijn. Ze groeien in eerdere koelere streken, in het noorden van Europa en het zuiden van de VS. Daar kunnen de druiven lang rijpen in de zon zodat hun fruitigheid en aroma beter tot ontwikkeling komen zonder dat de frisse zuurheid verloren gaat. Meestal zijn deze wijnen jong op hun best.
(...)
De vier soorten witte wijn
(1) Lichte witte wijnen: frisheid en fruitigheid
Lichte wijnen stellen meestal niet erg veel eisen, noch aan zichzelf noch aan de wijnproever. Ze zijn eenvoudig, licht en goed verteerbaar. Je moet ze drinken als ze jong, fris en levendig zijn. Deze wijnen passen zich gemakkelijk aan en zijn daarom ook geschikt voor dagelijks gebruik als aperitief of begeleider van een eenvoudige maaltijd. Maar het spectrum is bijzonder breed en reikt van eenvoudige karafwijn tot wijnen met duidelijk meer expressie en karakter. In dat laatste geval neigen ze al eerder naar middelzware witte wijnen.
- Entre-deux-mers (Bordeaux-streek)
- Vernaccia di san gimignano (Toscane)
- Zwitserse chasselas (Meer van Genève)
- Vinho verde (Portugal)
(2) Middelzware witte wijnen: body en persoonlijkheid
Deze wijnen hebben een wat ernstiger karakter. Ook hun handelsmerk is frisheid, maar bij deze wijnen wordt die gedragen door en expressievere fruitigheid en een krachtiger body. Ze zijn complexer van samenstelling dan de lichtere varianten en verdienen daarom ook meer aandacht. In deze wijnen komt de herkomst meestal duidelijk tot uitdrukking. Elke streek heeft zijn eigen iets hoogwaardiger witte wijn. Zo'n wijn drink je bij het eten, maar ook bij speciale gelegenheden.
- Sylvaner (Franken)
- Pinot gris (Pfalz)
- Grepo di tufo (Campanië)
- Soave classico superiore (Veneto)
(3) Volle witte wijnen: structuur en subtiliteit
Deze soort wijn heeft de laatste drie decennia een steile carrière gemaakt. Vanuit Californië heeft hij de wereld veroverd met één grote ster: de chardonay. Deze wijnen zijn warm en zacht en vullen de mond. Ze hebben de volle smaak van rijpe, exotische vruchten, die gepaard gaat met een verfrissende, zachte zuurheid en de warme zoetheid van de alcohol. Enkele wijnboeren realiseren een extra accent door de wijnen op eikenhouten vaten te laten rijpen, met als resultaat uitgesproken smaakvolle witte wijnen.
- Viognier (Zuid-Frankrijk)
- Sémillon (Australië)
- Marsanne rousanne (Midi)
- Rioja blanco (Spanje)
(4) Aromatische en halfzoete witte wijnen
- Sauvignon Blanc (Nieuw-Zeeland)
- Riesling kabinett (Moezel-Saar-Ruwer)
- Rueda (Castilië)
- Muscat sec (Elzas)
Deze wijnen hebben hun fascinerende aroma vooral te danken aan de primaire fruitigheid van de druiven. Afhankelijk van de soort is het aroma zo typisch en onmiskenbaar dat je de wijnen eerder als een groep solisten kunt beschouwen dan als een familie. Los daarvan, of ze nu droog of halfzoet zijn, hebben de wijnen van deze familie zo'n aroma en bouquet dat ze altijd wat zoet aandoen.
Zie ook: Witte wijn voor dummies (1)
Bron: De complete wijncursus - van wijnleek tot wijnkenner in 13 proefrondes