In het bovenstaande schema zie je hoe Volkshuisvesting Referentie Architectuur (VERA) de hiërarchie om te komen tot meetbare doelstellingen baseert op de COrperatie Referentie Architectuur (CORA):
- Doelstellingen en kritische succesfactoren zijn op een redelijk abstractieniveau geformuleerd, zoals omzetvergroting of klantvriendelijk zijn.
- Terwijl in de vakliteratuur een kengetal wordt beschouwd als een samengesteld getal uit een of meer indicatoren, kiest CORA voor de indeling waarbij een indicator is samengesteld uit één of meer kengetallen en kengetallen enkelvoudig zijn.
- Binnen CORA wordt de term 'kengetal' gereserveerd voor een enkel waarde of getal terwijl de term 'indicator' wordt gebruikt voor eventueel samengestelde waarde. Daarmee wijkt CORA af van veel gangbare definities van kengetallen en indicatoren. In veel vakliteratuur wordt de term 'kengetal' juist veel gebruikt om een verhoudingsgetal aan te duiden, opgebouwd uit meerdere indicatoren.
- Een indicator is opgebouwd uit kengetallen. Dat kan één kengetal zijn, maar vaak zijn het er meer.
- De formule geeft aan hoe een prestatie-indicator wordt opgebouwd uit kengetallen.
- Bij kengetallen kunnen bedrijfsregels of rekenregels van toepassing zijn.
- Een rekenregel vertelt wat er geteld moet worden (bijv. het aantal eenheden of het totaalbedrag boekingen).
- Een bedrijfsregels vertelt welke selectie er moet worden gemaakt (bijv. de indicator "Aantal woningen" moet voldoen aan de bedrijfsregels: (1) De eenheid is een woning, (2) de eenheid is in exploitatie.
Bron: https://www.pin-oak.nl/resources/uploads/2017/05/CORA-versie-3.0.pdf en http://www.skarp.nl/2015/03/21/463/